![MPOLIN-A50.1.38 Odręczny list na pojedynczej czystej karcie złożonej na pół. Dopisek na lewym marginesie ostatniej strony. Wielu autorów.
Z treści: Kochany Tadziudziudziuniu! | Kocham Cię, ale jestem pijana – […] [nieczytelne] Ci napiszę resztę! | Zebraliśmy się w gościnnym domu Twych Rodziców i czule Cię wspominamy. I w Paryżu nie zrobią… […]](/brepo/panel_repo/2024/03/22/7ycvi2/contain-360-1000-max-mpolin-a50-1-38-001.webp)
List do Tadeusza Perla
1939-02-01
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
Jest częścią kolekcji: Sztućce – pamiątka po żydowskiej rodzinie mieszkającej w Krakowie
Pierwszy z kompletu dwunastu noży półmiskowych z sygnaturą „BUBELA | SHEFFIELD STEEL” widoczną po jednej ze stron ostrza. Nóż w kolorze srebrnym. Ostrze zostało wykonane ze stali nierdzewnej, trzonek jest pokryty platerem. Ostrze jest podłużne, o zaokrąglonej krawędzi, trzonek płaski, rozszerza się ku dołowi. W dolnej części trzonek został ozdobiony motywem geometrycznym utrzymanym w stylistyce art déco. Dekoracja składa się z dwóch prostych żłobień (pocienień) biegnących wzdłuż obu krawędzi trzonka. Zakończenie trzonka jest ścięte w miejscach, gdzie został on pocieniony.
Noże służące do spożywania posiłków są wysmukłe, a po jednej ze stron ostrza znajduje się krawędź tnąca. Zgodnie z zasadami savoir-vivre’u (fr. savoir – wiedzieć, vivre – żyć; a więc sztuki „znajomości życia”) funkcja noża obiadowego jest ograniczona. Ma on bowiem służyć jedynie do krojenia mięs i wędlin. Tradycyjnie nie wypada użyć go do krojenia znajdujących się na talerzu jarzyn (przede wszystkim ziemniaków) czy sałaty. Te pierwsze powinny być bowiem na tyle miękkie, aby goście mogli w łatwy sposób podzielić je na mniejsze części przy pomocy widelca. Sałata natomiast powinna być porwana przez kucharza na tyle drobno, by goście nie mieli potrzeby jej kroić. Dawniej, kiedy użycie sztućców wykonanych ze srebra lub pokrytych platerem było bardziej powszechne, uważano bowiem, że kontakt srebrnego ostrza z liściem sałaty powoduje gorzknienie. Noża obiadowego nie powinno się również używać do smarowania pieczywa masłem. Do tej czynności jest przeznaczony specjalny – mniejszy i tępy – nożyk. Gościom podaje się także osobny, niewielki talerzyk na pieczywo. Powinien się znajdować po lewej stronie nakrycia, nad talerzem. Pieczywa nie należy kroić, a łamać nad talerzykiem na mniejsze kawałki, z których każdy oddzielnie smaruje się masłem.
MF
Autor / wytwórca
Wymiary
cały obiekt: wysokość: 21.5 cm, szerokość: 2 cm
Technika
gięcie, cięcie, odlew, platerownie srebrem
Tworzywo / materiał
metal, srebro, stal nierdzewna
Pochodzenie / sposób pozyskania
darowizna
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
Perl, Leon
1939-02-01
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
BUBELA i SKA (Cieszyn; 1929-1945)
1929 — 1939
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
BUBELA i SKA (Cieszyn; 1929-1945)
1929 — 1939
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
odkryj ten TEMAT
Muzeum Narodowe w Lublinie
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna
0/500
Używamy plików cookie, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Plikami cookie możesz zarządzać, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Więcej informacji w Polityce prywatności.
Używamy plików cookie, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Plikami cookie możesz zarządzać, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Więcej informacji w Polityce prywatności.
Zarządzaj plikami cookies:
Ten rodzaj plików cookies jest niezbędny do funkcjonowania serwisu. Możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy działała prawidłowo.
WYMAGANE
Służą do pomiaru zaangażowania użytkowników i generowania statystyk na temat serwisu w celu lepszego zrozumienia, jak jest używany. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z serwisu i nie będziemy w stanie monitorować jego wydajności.