![MPOLIN-A50.1.38 Odręczny list na pojedynczej czystej karcie złożonej na pół. Dopisek na lewym marginesie ostatniej strony. Wielu autorów.
Z treści: Kochany Tadziudziudziuniu! | Kocham Cię, ale jestem pijana – […] [nieczytelne] Ci napiszę resztę! | Zebraliśmy się w gościnnym domu Twych Rodziców i czule Cię wspominamy. I w Paryżu nie zrobią… […]](/brepo/panel_repo/2024/03/22/7ycvi2/contain-360-1000-max-mpolin-a50-1-38-001.webp)
List do Tadeusza Perla
1939-02-01
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
Jest częścią kolekcji: Sztućce – pamiątka po żydowskiej rodzinie mieszkającej w Krakowie
Pierwszy z kompletu dwunastu widelców obiadowych wyprodukowanych przez firmę BUBELA i SKA. Widelec w kolorze srebrnym, platerowany. Zęby (cztery) są spłaszczone i podłużne. Trzonek widelca jest płaski i rozszerza się ku dołowi. W dolnej części trzonek został ozdobiony motywem geometrycznym utrzymanym w stylistyce art déco. Dekoracja składa się z dwóch prostych żłobień (pocienień) biegnących wzdłuż obu krawędzi trzonka. Zakończenie trzonka jest ścięte w miejscach, gdzie został on pocieniony.
Zgodnie z zasadami savoir-vivre’u widelce obiadowe powinny zostać ułożone po lewej stronie talerza (przy lewej ręce). Noże i łyżki układane są po prawej. Co ciekawe, w zależności od kraju stosowane są różne sposoby ułożenia widelców względem obrusu. W Polsce powszechnie kładzie się widelce awersem/zębami do góry, tak aby lekko odstawały od stołu. Takie ułożenie nazywa się ułożeniem typu angielskiego. We Francji natomiast kładzie się sztućce odwrotnie, a więc tak, aby końce zębów widelca dotykały obrusu. Kolejność znajdujących się na stole talerzy – podobnie jak kolejność sztućców – powinna odpowiadać kolejnym daniom. Na wierzchu powinien znajdywać się najmniejszy z talerzy – do zimnej przystawki. Kolejny, większy, jest przeznaczony do ciepłej przystawki, a ostatni, największy – do dania głównego.
Zdaniem Joanny Paprockiej-Gajek jeszcze w połowie XIX wieku powszechne było nazywanie widelców grabkami. Autorka w książce „Platery warszawskie w latach 1822-1914” (Warszawa 2010) wspomina także, że jeszcze w wieku XVIII gospodarze podawali na stół jedynie łyżki. Pozostałe sztućce, jak właśnie grabki czy noże, goście przynosili ze sobą.
MF
Autor / wytwórca
Wymiary
cały obiekt: wysokość: 18 cm, szerokość: 2 cm
Technika
gięcie, cięcie, odlew, platerownie srebrem
Tworzywo / materiał
metal, srebro
Pochodzenie / sposób pozyskania
darowizna
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
Perl, Leon
1939-02-01
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
BUBELA i SKA (Cieszyn; 1929-1945)
1929 — 1939
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
BUBELA i SKA (Cieszyn; 1929-1945)
1929 — 1939
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
odkryj ten TEMAT
Muzeum Narodowe w Lublinie
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna
0/500
Używamy plików cookie, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Plikami cookie możesz zarządzać, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Więcej informacji w Polityce prywatności.
Używamy plików cookie, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Plikami cookie możesz zarządzać, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Więcej informacji w Polityce prywatności.
Zarządzaj plikami cookies:
Ten rodzaj plików cookies jest niezbędny do funkcjonowania serwisu. Możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy działała prawidłowo.
WYMAGANE
Służą do pomiaru zaangażowania użytkowników i generowania statystyk na temat serwisu w celu lepszego zrozumienia, jak jest używany. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z serwisu i nie będziemy w stanie monitorować jego wydajności.