Stanisław Sierakowski
Fotografia
XIX/XX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
Jest częścią kolekcji: Sztuka starożytna
14.3 wys. bez uchwytów
6.5 średn. stopy
Zabytek z kolekcji wilanowskiej to przykład jednego z popularnych naczyń do picia wina używanych w Starożytnej Grecji – kantharosu. Spośród innych tego typu naczyń kantharosy wyróżnia wysoka nóżka, a także dwa, wąskie, wznoszące się ponad czaszę uchwyty (zwane imadłami). Egzemplarz wilanowski nie zachował się do naszych czasów w całości – jego stopa została doklejona w czasie prac konserwatorskich. Naczynie jest właściwie pozbawione dekoracji. Jedynie jego powierzchnia zewnętrzna i niewielki pas po wewnętrznej stronie czaszy zostały pokryte czerwoną angobą – czyli delikatną glinką, która miała za zadanie nadać mu pożądany kolor. Niestety nie była ona najwyższej jakości – obecnie łuszczy się na całej powierzchni.
Ze względu na swój mało funkcjonalny kształt, a także nietrwałość warstwy malarskiej (angoby) i jej użycie tylko na zewnątrz, można przypuszczać, że kanathros należy do kategorii ceramiki produkowanej na użytek grobowy. Naczynie powstało najprawdopodobniej na terenie dzisiejszych Włoch w jednym z warsztatów ceramicznych w mieście Canosa (region Apulia).
Agnieszka Żuber, na podstawie badań W. Dobrowolskiego
„Wazy Greckie Stanisława Kostki Potockiego”, Warszawa 2007.
Autor / wytwórca
Rodzaj obiektu
naczynie użytkowe...
Technika
malowanie
Tworzywo / materiał
glina
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
XIX/XX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
1936
Muzeum Narodowe w Szczecinie
1950 — 1970
Muzeum Narodowe w Szczecinie
odkryj ten TEMAT
Muzeum Narodowe w Szczecinie
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna