
Forma do wypieku gofrów
1901 — 1945
Muzeum Narodowe w Szczecinie
Jest częścią kolekcji: Ceramika ludowa
Typowa forma do wypieku baby czy babki – ciasta charakterystycznego dla jadłospisu Świąt Wielkanocnych – ma zdobiony karbami brzusiec i komin umieszczony w centralnej części naczynia. Taka foremka pozwala uzyskać kształt pierwotnie nawiązujący do tureckiego nakrycia głowy, zwanego turbanem lub zawojem, który jest używany od końca XVIII wieku.
Baby wielkanocne, zwane niegdyś także babim kołaczem, wyrabiane z pszennej mąki, dużej ilości jaj, drożdży i szafranu do dziś należą do najważniejszych potraw wielkanocnych. Opisywaną formę wyróżnia jej wielkość – średnica wylewu wynosi 41 cm a u podstawy komina 27 cm. Jest ona największą wśród 52 form babkowych znajdujących się w zbiorach etnograficznych muzeum.
Iwona Karwowska
Autor / wytwórca
Wymiary
cały obiekt: wysokość: 14.8 cm, średnica: 41 cm
Rodzaj obiektu
forma do wypieków
Technika
techniki garncarskie
Tworzywo / materiał
ceramika, szkliwo
Pochodzenie / sposób pozyskania
darowizna
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum Narodowe w Szczecinie
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
1901 — 1945
Muzeum Narodowe w Szczecinie
1901 — 1945
Muzeum Narodowe w Szczecinie
1890 — 1910
Muzeum Narodowe w Szczecinie
odkryj ten TEMAT
Muzeum Narodowe w Szczecinie
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna