
Czajnik
XIX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
Jest częścią kolekcji: Metale
Niewielki tasak do mięsa z kolekcji muzealnej, pochodzi z początku XX wieku. Ostrze za stali chromowanej, lekko zaokrąglone, w kształcie sylwetki siedzącego ptaka z wygiętym dziobem. W miejscu oka ptaka umieszczono otwór służący do zawieszania narzędzia. Uchwyt prosty, gruby, obłożony płytkami drewnianymi – okładzina barwiona i polerowana. Omawiany tasak eksponowana jest na Korytarzu Wschodnim II p, gdzie zgromadzone są wyroby (naczynia) z miedzi, będące w znacznej części pozostałościami po niezachowanych kuchniach zamkowych.
Przemysław Kucia
Autor / wytwórca
Rodzaj obiektu
metale
Technika
hartowanie
Tworzywo / materiał
stal
Pochodzenie / sposób pozyskania
zakup
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum - Zamek w Łańcucie
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
nieznany
XIX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
nieznany
XIX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
nieznany
XIX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
odkryj ten TEMAT
Muzeum Narodowe w Lublinie
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna
0/500
Używamy plików cookie, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Plikami cookie możesz zarządzać, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Więcej informacji w Polityce prywatności.
Używamy plików cookie, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Plikami cookie możesz zarządzać, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Więcej informacji w Polityce prywatności.
Zarządzaj plikami cookies:
Ten rodzaj plików cookies jest niezbędny do funkcjonowania serwisu. Możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy działała prawidłowo.
WYMAGANE
Służą do pomiaru zaangażowania użytkowników i generowania statystyk na temat serwisu w celu lepszego zrozumienia, jak jest używany. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z serwisu i nie będziemy w stanie monitorować jego wydajności.